Mammografi: Hvad er det og hvorfor er det vigtigt

23 May 2023
Mathilde Andersen

Mammografi er en vigtig undersøgelse for kvinder i alle aldre. Den kan hjælpe med at opdage kræft i brystet tidligt, når behandlingen kan være mest effektiv. I denne artikel vil vi dække alt, hvad du behøver at vide om mammografi, fra hvad det er, og hvordan det udføres, til hvorfor det er så vigtigt at få det gjort rutinemæssigt.

image

Hvad er mammografi?

Mammografi er en type røntgenundersøgelse af brystet. Det bruges til at opdage kræft i brystet, før der vises symptomer, og det er en af ​​de bedste måder at finde brystkræft på tidligere stadier. Under en mammografi vil en teknolog placere dit bryst mellem to plader, som presser det fladt og holder det på plads, mens en røntgenbillede tages. Du vil føle tryk og pres i disse stramt ansatte plader, men det varer kun i få sekunder.

Diagnostisk mammografi er en anden type brystscreeningstest, som udføres af en radiolog, når der er mistanke om en læsion eller knude i brystet. En diagnostisk mammografi tager en række billeder af brystet fra forskellige vinkler for at undersøge problemområdet mere nøjagtigt.

Hvornår skal man få mammografi?

Sundhedseksperter anbefaler, at kvinder bør få en mammografi årligt efter 40-årsalderen. Kvinder, der har en høj risiko for brystkræft, kan få behov for at starte tidligere og få hyppigere undersøgelser. Kvinder, der har brystimplantater, kan have brug for ekstra billeder ved mammografi for at vurdere de områder, der ikke kan ses på røntgenbilleder.

Det er også vigtigt for kvinder at kende deres egen krop og rapportere nogen knuder eller forandringer i brystet tidligt til deres læge. I nogle tilfælde, især i familier med en historie af brystkræft, kan genetisk testning hjælpe med at bestemme, om nogen kvindelige familiemedlemmer er i risikogruppen og har behov for øget screenings i ung alder.

Hvordan forbereder man sig på mammografi?

Undersøgelsen kan tage cirka 20 minutter og kræver ikke nogen særlig forberedelse. Generelt skal du undgå at bruge deodoranter eller lotions i brystområdet på dagen for undersøgelsen for at undgå interferens med billedkvaliteten.

Du skal også bære en to-delt tøj, så det er muligt at lette dit bryst uden at tage tøjet helt af. Nogle kvinder kan opleve smerter ved brug af pladerne under undersøgelsen, så hvis du har smerter i brysterne, kan du tage mild smertestillende medicin før undersøgelsen, hvis din læge har anbefalet det.

Hvor får man lavet en mammografi?

For at få udført en mammografi i København skal du først have en henvisning fra din læge. Du kan derefter kontakte et hospital eller privathospital, der tilbyder mammografiscreening. Book en aftale og medbring henvisningen samt tidligere mammografibilleder, hvis relevant.

Under mammografien bliver dine bryster røntgenfotograferet for at opdage eventuelle tegn på brystkræft. Resultaterne sendes til din læge, som vil vurdere dem og give dig besked. Det er vigtigt at deltage i regelmæssig screeningsundersøgelse for tidlig opdagelse af brystkræft.

Mammografi er en vigtig undersøgelse for kvinder i alle aldre, og den bør tages rutinemæssigt som en del af den generelle sundhedspleje. Det er vigtigt at forstå, hvordan mammografi udføres og opbygge en screeningplan med din læge. Vær også opmærksom på din egen krop og rapporter eventuelle ændringer eller knuder til din læge så hurtigt som muligt. Brystkræft er en alvorlig sygdom, men hvis det opdages tidligt, er der gode chancer for helbredelse.

More articles