Kom ud af dit misbrug af benzodiazepiner eller opioider med hjælp fra et misbrugscenter

12 February 2020
Astrid Pedersen

editorial

Et misbrug er en farlig herskerinde at underlægge sig. Rigtig mange danskere lever med et misbrug, som faktisk i mange tilfælde ender med at ødelægge deres liv. Typiske misbrug tæller alkoholisme, narkomani, ludomani og afhængighed af receptpligtig medicin.

Kan man misbruge receptpligtig medicin?

Måske forbinder du ikke den medicin, du får på recept hos din læge, med et objekt for misbrug eller afhængighed. I de fleste menneskers bevidsthed er de medikamenter, som man lovligt kan købe på apoteket, ikke farlige – de er jo godkendt af lægemiddelstyrelsen og fremstillet til at behandle dårligdomme, smerter og psykiske lidelser.

Desværre er dette ikke ensbetydende med, at medicinen ikke kan misbruges. Faktisk er afhængighed og misbrug af receptpligtig medicin blandt de største sundhedsmæssige problemer herhjemme. Og medicinen er langt fra harmløs, blot fordi den er ordineret af en autoriseret sundheds person – snarere tvært imod.

Mange af de præparater, som udskrives imod smerter, er for eksempel designet til at emulere opiaternes muskelafslappende og smertelindrende virkninger. Dette betyder samtidig at de såkaldte opioider som for eksempel Fentanyl, Tramadol og Oxycontin har samme euforiserende virkninger som eksempelvis heroin eller morfin, og kan hensætte brugeren i en ganske behagelig – men samtidig yderst vanedannende – rus. Og de angst dæmpende og beroligende benzodiazepiner, som træder i stedet for fortidens tunge barbiturater, er faktisk lige så afhængigheds skabende som deres forgængere, hvis ikke mere.

Alt i alt skal man som medicin bruger tage sig yderst i agt for ikke at udvikle en afhængighed af disse stoffer. Et misbrug af receptpligtig medicin er nemlig lige så farligt og skadeligt for krop og sind som alkoholisme eller narkomani. Og et sådant misbrug kræver ikke sjældent professionel behandling for eksempel på et velrenommeret misbrugscenter så som Behandlingscenter Søby Park.

Du kan læse mere om behandling af afhængighed og misbrug af benzodiazepiner og opioider på behandlingscentersoebypark.dk

More articles