Den vigtige tinglysning af boligens skøde

02 June 2020
Lotte Hindsberg

editorial

Som boligsøgende vil man komme ud ud for nye udtryk og ord som købsaftale, skøde, forbehold og tinglysning. Det er alle vigtige ord og udtryk som er vigtige at kende og forstå for ikke at ende med at betale mere for en ny bolig end højst nødvendigt. 

En købsaftale er den detaljeret aftale imellem køber og sælger, hvor alle aftaler er indskrevet. Helt ned til hvilke løsøre der følger med i købet og hvilke der ikke gør. Det er også her evt. forbehold nedskrives. Et forbehold kan være at aftalen først er gældende, når en boligadvokat har været inde og læse aftalen og de forskellige dokumenter og har sagt god for boligkøbet. 

Tinglysning af skødet

Skødet er dit bevis som boligejer at boligen er din og det er først når det er blevet tinglyst af en domstol, at det er juridisk bindende. Dette er årsagen til at det er så vigtigt at tinglysningen foregår hurtigt og smertefrit. I princippet er det underordnet om du har fået nøglerne og er flyttet ind. Boligen er først din når skødet er tinglyst. Det betyder at sælgers kreditorer kan tage pant i boligen indtil da, hvis han skylder penge væk.

Du kan få en boligadvokat til at ordne det praktiske og hvis du søger på skøde pris, vil du kunne finde en advokat med speciale i bolighandler. At hyre en boligadvokat er med til at sikre dig at tinglysningsdomstolen ikke sender skødet retur pga fejl, hvilke er med til forsinke processen. 

Tinglysningen i dag

I dag foregår en tinglysning af et skøde elektronisk og både sælger og køber skriver under ved hjælp af NemID. Danmark var det første land i verden der valgte at overgå til elektronisk tinglysning. En tinglysning af et skøde koster et fast gebyr på 1750 kr. og 0,6% af købssummen. Prisen er ikke til forhandling. 

More articles